Archiv aktualit


16 listopad

ISQM se blíží, jste připraveni?

Pro členy

V Auditoru č. 8 byly hlavním tématem novinky v profesi, jednou z těchto novinek jsou Mezinárodní standardy pro řízení kvality (ISQM). ISQM 1 je věnován článek Martiny Křížové Chrámecké.

16 listopad

Příručka pro provádění auditu

Komora
Pro členy

Komora auditorů ČR zveřejňuje aktualizovanou Příručku pro provádění auditu.

15 listopad

Etický kodex Komory auditorů ČR

Pro členy

Novelizovaný Etický kodex (vydání 2021) byl schválen XXVIII. sněmem Komory auditorů ČR.

15 listopad

Sněm auditorů – prezidentem KA ČR byl zvolen Ladislav Mejzlík

Pro členy
Sněm
Tisk.zpráva

V pondělí 14. listopadu se konal v pražském hotelu Olšanka XXVIII. sněm Komory auditorů ČR, který měl na programu schvalování zpráv o činnosti Komory auditorů ČR za uplynulé období, schvalování změn profesních předpisů a Etického kodexu. Auditoři volili členy výkonného výboru, dozorčí a kárné komise. Prezidentem KA ČR byl zvolen Ladislav Mejzlík, předsedou dozorčí komise se stal Miroslav Zigáček a předsedkyní kárné komise Ivana Smejkalová.

04 listopad

Vyjádření Komory auditorů k navýšení limitů pro povinný audit v ČR

Legislativa
Pro členy

Komora auditorů zveřejňuje své stanovisko k navýšení limitů pro povinný audit v návrhu nového zákona o účetnictví.

Celé vyjádření si můžete přečíst také po kliknutí na titulek této aktuality.
27 říjen

MF ČR zveřejnilo návrh zákona o účetnictví, který mění limity pro povinné ověření účetní závěrky

Legislativa
Pro členy

Ministerstvo financí ČR zveřejnilo návrh nového zákona o účetnictví.  Komora auditorů ČR se k návrhu zákona bude vyjadřovat jako povinné připomínkové místo. Nejzazší termín pro připomínky k návrhu zákona byl ministerstvem financí stanoven na pátek 9. prosince 2022.

10 říjen

Aktualizace metodické pomůcky k AML

Komora
Legislativa

Byla provedena aktualizace metodické pomůcky pro postup auditorů při zamezování legalizace výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Pomůcka byla schválena Výkonným výborem s účinností od 10. října 2022.

07 říjen

Jak a proč ne/kompenzovat zjistíte v Auditoru č. 7

Pro členy

Podzimní číslo časopisu Auditor je věnováno kompenzacím. Téma otvírá článek Ladislava Mejzlíka, jeho podstatná část je věnována praktickým příkladům a návodům, jak a kdy kompenzace ne/používat a přikládá i přístup Národní účetní rady a jak je toto téma zpracováno v jejích interpretacích.

 

04 říjen

Očekávání ČNB s ohledem na náležitosti auditorské zprávy ověřující řídící a kontrolní systém instituce v oblasti AML/CFT

Pro členy

Dokument obsahuje očekávání ČNB k ověření ŘKS v oblasti AML/CFT. Záměrem není stanovit úplný výčet či povinnou a neměnnou strukturu zprávy, ale pouze usměrnit rozsah a obsah auditorských zpráv za účelem zvýšení jejich využitelnosti a srovnatelnosti.


14 červenec

Jak se žije auditorům v zemích V4?

Komora
Pro členy

To je téma letního čísla časopisu Auditor. Koncem května se auditoři z Česka, Maďarska, Polska a Slovenska setkali už po dvacáté. Sešli se 19. a 20. května v Praze na úřadu KA ČR na (kvůli covidu dvakrát odloženém) setkání. Kromě nich přijeli o auditu diskutovat také prezidenti IFAC a Accountancy Europe Alan Johnson a Myles Thompson.