Archiv aktualit


28 březen

Zpráva auditora o dohodnutých postupech pro účely doložení statutu aktivního zemědělce

Komora
Pro členy

Komora auditorů ČR připravila Metodický pokyn k vyhotovení "Zprávy auditora o dohodnutých postupech pro účely doložení statutu aktivního zemědělce"

 

27 březen

Implementační příručka "Tipy k uplatňování standardu ISA 315 (revidované znění 2019)"

IFAC
Pro členy

Zveřejňujeme překlad implementační příručky pro auditory, vydané IFAC „Proces identifikace a vyhodnocení rizik: Tipy k uplatňování standardu ISA 315 (revidované znění 2019)“.
22 březen

Nedostatky ve výročních zprávách investičních společností a investičních fondů

Pro členy

Komora auditorů České republiky obdržela 17. 3. 2023 dopis ČNB, ve kterém je uveden souhrn častých nedostatků zjištěných při dohledové činnosti ČNB ve výročních zprávách investičních společností a investičních fondů za kalendářní rok 2021 a účetní období končící v průběhu roku 2022. Dopis je auditorům přístupný v uzavřené části webových stránek.

21 březen

Antibyrokratický balíček II - připomínka KA ČR

Legislativa

Vláda předložila do vnějšího připomínkového řízeni Antibyrokratický balíček II obsahující návrhy dílčích legislativních změn se záměrem snížení administrativní zátěže. Jedním z předkládaných návrhů opatření je také návrh zvýšení limitů pro povinný audit uložené MF ČR. K návrhu této dílčí legislativní změny podala KA ČR zásadní připomínku
14 březen

Nové číslo časopisu se věnuje nehmotným aktivům

Pro členy

Vykazování nehmotných aktiv patří k obtížnějším oblastem účetnictví a auditu. Druhé číslo časopisu Auditor obsahuje články věnované tématu nehmotných aktiv, a to jak z pohledu právního, daňového, či účetního (včetně IFRS). Přejeme vám, abyste v nich našli informace, které vám pomohou ve vaší praxi.
03 březen

Případová studie dokumentace ISQM 1 v menší auditorské společnosti

Komora
Pro členy

Komora auditorů ČR zveřejnila v části Metodika - Metodické pomůcky - Řízení kvality Případovou studii dokumentace ISQM 1 v menší auditorské společnosti.
01 březen

Stanovisko VÚV k vykázání dotace z programu podpory na zvýšené náklady na plyn a energii

Pro členy

VÚV vydal stanovisko k vykázání dotace z programu podpory na zvýšené náklady na zemní plyn a elektřinu v účetní závěrce za účetní období končící 31.12. 2022 s ohledem na skutečnost, že rozhodnutí o poskytnutí dotace bylo vydáno MPO až v následujícím účetním období.
01 březen

Aktualizace Doporučení KAČR k vyjadřování auditora o souladu s požadavky nařízení o ESEF

Pro členy

Na základě praktických zkušeností s aplikací nařízení o ESEF v oblasti značkování bylo aktualizováno "Doporučení Komory auditorů České republiky k vyjadřování auditora o souladu s požadavky nařízení o ESEF".
09 únor

Série IFAC o řízení kvality: Implementace v malých firmách

IFAC
Pro členy

Komora auditorů zveřejňuje překlad prvního dílu ze série materiálů IFAC o řízení kvality: Implementace v malých firmách.
03 únor

Očekávaná úloha auditora při dokládání výše příjmů/výnosů ze zemědělské činnosti pro doložení statutu aktivního zemědělce

Pro členy

Dne 12. října 2022 schválila vláda svým usnesením č. 860 Strategický plán společné zemědělské politiky pro období 2023-2027. Na základě této strategie se v nejbližší době očekává schválení nového nařízení vlády o stanovení některých podmínek poskytování přímých plateb zemědělcům a vydání metodického materiálu pro žadatele o přímé platby Státním zemědělským intervenčním fondem („SZIF“).