Archiv aktualit


30 duben

Co přinesla velká novela daňového řádu

Pro členy

Čtvrté číslo letošního Auditora je celé věnováno daním. A článek garanta tohoto čísla, Jana Molína, se věnuje změnám, které přinesla velká novela daňového řádu, která vstoupila v účinnost hned první den letošního roku. Článek upozorňuje na nejdůležitější změny daňově procesních pravidel a poskytuje k nim i stručné vysvětlení.

 

01 duben

Víte jak probíhá kybernetický útok?

Pro členy

Tomáš Matějíček ve svém článku v aktuálním čísle Auditora nabízí dokonce čtyři scénáře kybernetických útoků, se kterými se můžeme běžně setkat. Dva asi známe všichni, podezřelý e-mail nebo slabé heslo, s dalšími se setkávají spíše ajťáci, podstatné však je, co všechno potom může úspěšný hacker sledovat. Zaujali jsme vás?

31 březen

Aktualizace formuláře 204 Příručky pro provádění auditu

Komora
Pro členy

Oddělení metodiky ve spolupráci s výborem pro metodiku auditu KA ČR aktualizovalo příklad formuláře pro auditní dokumentaci v oblasti účetních odhadů obsažený v Příručce pro provádění auditu.

19 březen

Ověření zprávy o odměňování

Komora
Pro členy

Jak by měl auditor postupovat při ověření požadovaném §121q zákona č. 256/2004 Sb.? Obsahuje zpráva o odměňování připravená dle požadavku tohoto zákona informace požadované §121p odst. 1? Bude výstupem tohoto ověření samostatná zpráva auditora?

05 březen

Vyjadřování auditora o souladu s požadavky nařízení o ESEF

Komora
Pro členy

Komora auditorů ČR připravila doporučení pro vyjadřování auditora o souladu s požadavky nařízení o ESEF.

05 březen

O analytických testech v Auditoru č. 2

Pro členy

Analytické testy před vydáním zprávy jsou jedním z nejvíce nedoceňovaných a opomíjených kroků, přitom můžou být pro auditora velice užitečné. Více k analytickým testům v aktuálním čísle časopisu Auditor.

04 březen

Upozornění KA ČR na osoby, které se vydávají za auditory

Komora

Upozorňujeme statutární orgány a vedení účetních jednotek, aby si ve svém zájmu ověřili na stránkách Komory auditorů ČR, že pro ověření účetních závěrek a přezkoumání hospodaření, angažují auditora, který je držitelem oprávnění k výkonu auditorské činnosti podle zákona o auditorech č. 93/2009 Sb.
 

01 březen

Účetní, poradenské a auditorské činnosti mohou být nadále vykonávány

Pro členy

Vládním usnesením č. 217/2021 došlo k odstranění výjimky pro provoz účetních a poradenských služeb. Omezení se nicméně týká provozoven, nikoli výkonu činnosti jako takové.

 

09 únor

Využití online platforem pro cirkulaci auditních konfirmačních dopisů

Komora
Pro členy

Je možné, aby auditor použil pro cirkulaci konfirmačních dopisů confirmation.com či obdobnou online platformu? Jaké postupy by měl v této souvislosti provést, aby se ujistil o věrohodnosti platformy? Extistují nějaké požadavky na dokumentaci výstupu konfirmačního procesu přes online platformy?
29 leden

O programech COVID nájemné I a II v aktuálním Auditoru

Pro členy

V prvním letošním čísle časopisu Auditor najdete i článek Jany Skálové o dotačních programech COVID nájem I a COVID nájem II.