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Country by Country Reporting  
FEE receives clarification on article 89 of the Capital 
Requirements Directive (CRD IV) 

From 1 January 2015 on Article 89 of the CRD IV requires credit institutions to report information on a country by 

country basis.  In April 2014, FEE submitted questions on Country-by-Country reporting to the European Banking 

Authority (EBA) via its Single Rule Book Q&A tool. Hereby we want to alert you to the answers provided by EBA, 

as advised by the European Commission (Commission) when needed. FEE’s questions and the summarised 

responses are included below. 

For more information please consult FEE’s letter to the EBA (February 2014) and to the European Commission 

(September 2014) on the usefulness of Country by Country reporting under CRD IV and the interaction with IFRS.   

 
Questions from FEE and Answers from EBA/Commission 
Question from FEE 

Definitions of reportable items
1
 

The disclosure requirements use terms which need to be defined to ensure consistency of disclosures provided 

by institutions and audited by their auditors. In this context we seek clarification concerning tax as referred to in 

Article 89(1)(d) and (e) of Directive 2013/36/EU (CRD IV). Does it contain only current tax expense or also 

deferred tax? If deferred tax is included, does it comprise only the profit or loss element, or also changes in 

deferred tax recognised in other comprehensive income? Alternatively, should it include only the tax cash-flows 

made in the relevant period? 

Response from EBA/Commission 

Based on Article 89(1)(d) and (e) and recital 52 the Commission believes that: 

 Tax information should be reported separately on a cash basis (taxes paid) and on an accrued basis 

(taxes accounted for)  

 Accrued taxes should include current tax expense and not deferred taxes or provisions for uncertain tax 

liabilities 

 Differences between the financial statements and reporting under CRD4 should be explained 

 Entities must continue to comply with national legislation. The answer only provides advice on the best 

way to achieve this. 

Question from FEE 

Location of disclosures and audit consequences
2
 

Should or could the country-by-country reporting requirements be included in the notes to the financial 
statements, which represent an inherent part of these statements, or does the requirement ask to design a new 
separate annex to the financial statements? 
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Response from EBA/Commission 

Where possible the information should be published in an annex to the financial statements. 
However, it is possible for institutions to include the disclosures in the notes to the financial statements. In 
particular, this may be helpful as they will then be included in the statutory audit. 
Where disclosure in the notes is not practicable a separate report should be produced and should be audited 

 

Question from FEE 

Country of transaction, scope of disclosures and intragroup transactions
3
 

It is expected that transactions will be attributed to the country of the unit of the group that is party to the 
transaction. How should Intragroup crossborder transactions and consolidation adjustments be treated? How 
should the impact of associates and joint ventures on the reported figures be dealt with? 

Response from EBA/Commission 

In accordance with recital 52 and article 89, best practice would be to disclose country by country reporting before 
adjustments for intra-group cross-border transactions and other consolidated adjustments 
Information on associates and joint ventures should be included in the disclosure of country-by-country reporting 
to the extent that they are included in the consolidation.  

Further information on the background to this question can be found in Q&A 1248 - Definition of ‘establishment’ 

 

Question from FEE 

Definition of ‘establishment’ for the purposes of Country-by-Country reporting – scope of 

consolidation
4
 

What would be considered an ‘establishment’ for the purposes of country-by-country reporting in Article 89(1) of 

Directive 2013/36/EU (CRD)? For the purposes of consolidation, should the prudential or the accounting scope of 

consolidation be applied? 

Response from EBA/Commission 

In line with the principle of enhancing transparency, the term 'establishment' should be read as referring to 

subsidiaries, branches and other relevant entities through which an institution has a physical presence in a 

particular country. 

Entities must comply with at least the definition of consolidation included in the Directive and also any more 

detailed national requirements.  

The extent of consolidation should be clearly explained including any differences with the financial statements. 

Question from FEE 

What is ‘turnover’ for the purposes of Country-by-Country reporting?
56

 

Could the EBA clarify what would be considered ‘turnover’ for the purposes of country-by-country reporting in 

Article 89(1) of Directive 2013/36/EU (CRD)? 

Response from EBA/Commission 

The definition of turnover should be consistent with the institution's audited financial statements. For example, for 

credit institutions, total net banking income would seem the most appropriate definition, i.e. total net income 
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6
 FEE suggested that the definition of turnover should be aligned to Gross income as defined in Article 650 of the 

Basel II Framework in the basic indicator approach for Operational Risk, which is as follows: 
“650. Gross income is defined as net interest income plus net non-interest income.It is intended that this 
measure should: (i) be gross of any provisions (e.g. for unpaid interest); (ii) be gross of operating 
expenses, including fees paid to outsourcing service providers; (iii) exclude realised profits/losses from 
the sale of securities in the banking book; and (iv) exclude extraordinary or irregular items as well as 
income derived from insurance“ 

http://www.fee.be/
https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa?p_p_id=questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=2&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_jspPage=%2Fhtml%2Fquestions%2Fviewquestion.jsp&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_viewTab=1&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_questionId=710643&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_statusSearch=1
http://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa?p_p_id=questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=2&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_jspPage=%2Fhtml%2Fquestions%2Fviewquestion.jsp&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_viewTab=1&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_questionId=647581&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_statusSearch=1
http://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa?p_p_id=questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=2&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_jspPage=%2Fhtml%2Fquestions%2Fviewquestion.jsp&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_viewTab=1&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_questionId=710643&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_statusSearch=1
http://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa?p_p_id=questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=2&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_jspPage=%2Fhtml%2Fquestions%2Fviewquestion.jsp&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_viewTab=1&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_questionId=710650&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_statusSearch=1


 

Fédération des Experts comptables Européens, Avenue d’Auderghem 22-28/8, B-1040 Bruxelles - www.fee.be 

before impairment and operating expenses, but including net interest income, net fees and commissions income, 

net trading income, and other operating income. 

Institutions should clarify in their disclosure precisely which definition of turnover has been used, and explain any 

differences with its annual financial statements. 

Question from FEE 

First time application of country-by-country reporting
7
 

How should the provisions of Article 89 of Directive 2013/36/EU (CRD), and in particular paragraphs (1) and (2) 

be applied. In addition, what are the implications for institutions whose financial year is not aligned with the 

calendar year? How do the provisions in paragraphs (1) and (2) interact with the requirement in paragraph (4) 

according to which the published information shall be audited in accordance with Directive 2006/43/EC. 

Response from EBA/Commission 

It is expected that for initial application institutions with a financial year ending shortly before the first disclosure 

shall use as reference year the last financial year ending before 1 July 2014. 

If this would not ensure a high enough degree of accuracy an early year can be used. It must be ensured that 

there are no gaps in future reports and the current year is included in future reporting.  

Member States should ensure that from 1 January 2015 onwards, institutions make annual and audited 

disclosures of the information referred to in Article 89(1) (a) to (f). 

 

 

About FEE 

FEE (Fédération des Experts-comptables Européens – Federation of European Accountants) is an 

international non-profit organisation based in Brussels that represents 47 institutes of professional 

accountants and auditors from 36 European countries, including all of the 28 EU member states.  

FEE has a combined membership of more than 800.000 professional accountants, working in different capacities 

in public practice, small and large accountancy firms, businesses of all sizes, government and education – all of 

whom contribute to a more efficient, transparent and sustainable European economy. 

 

 

For more information: pantelis.pavlou@fee.be   

Tel: + 32 2 285 40 74 
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