Archiv aktualit


18 leden

Aktualizace příkladů zpráv auditora

Pro členy

V souladu se změnami ISA, které byly zveřejněny v IFAC Handbook 2022 a v souladu s doporučením IASB došlo k úpravě v příkladech zpráv auditora.

18 leden

Upozornění na drobné změny v ISA

Pro členy

Mezinárodní auditorské standardy byly v IFAC Handbook 2022 upraveny v souvislosti se změnami IAS 1 (Účetní závěrka).

16 leden

Auditor se rozdělil na dva časopisy

Pro členy

Časopis Auditor se od ledna 2024 rozdělil na tištěný recenzovaný čtvrtletník Auditing a elektronický newsletter Auditor. 

Auditing bude komora dále posílat svým členům poštou, newsletter jim bude posílat měsíčně e-mailem. Obojí je pro členy komory stále zdarma.

12 leden

Změna limitů pro kategorizaci účetních jednotek od 1. ledna 2024

Legislativa
Pro členy

Dne 21. prosince 2023 byla v Úředním věstníku Evropské unie zveřejněna novela směrnice č. 2013/34/EU o ročních účetních závěrkách, konsolidovaných účetních závěrkách a souvisejících zprávách některých forem podniků, ve které se mění kritéria pro kategorizaci účetních jednotek. Novela směrnice nabyla účinnosti dne 24. prosince 2023.

11 leden

Povinnost auditora vyjádřit se ke zprávě o daních

Pro členy

Komora auditorů České republiky v souladu se stanoviskem Ministerstva financí ČR nedoporučuje, aby se auditor ve zprávě auditora o povinném auditu účetní závěrky sestavené za účetní nebo konsolidační období započaté před 23. červnem 2024 jakkoliv vyjadřoval k povinnosti účetní jednotky vyhotovit a zpřístupnit zprávu o daních z příjmů.
10 leden

Úřad komory upozorňuje na podezřelé telefonáty

Pro členy

Komora auditorů ČR  byla informována svým členem o podezřelém telefonátu. Pokud se s takovým hovorem či s obdobným podezřelým jednáním setkáte, oznamte to prosím úřadu komory telefonicky, emailem, poštou či datovou schránkou. Kontakty naleznete zde.

22 prosinec

Vyjádření vedení KA ČR k tragédii na FF UK

Jsme zděšení, šokovaní a zarmoucení tím, co se odehrálo na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Tento hrůzný čin naprosto popírá veškeré hodnoty, které jako profesní organizace auditorů vyznáváme a...

22 prosinec

Aktualizace „Přehledu účasti na KPV za rok 2023“

Pro členy

Informace o aktualizovaném „Přehledu účasti na KPV za rok 2023“ a novém členění hodin KPV.
21 prosinec

Stanovisko VMA k bankovní konfirmaci zaslané do internetového bankovnictví klienta

Pro členy

V sekci Metoda v Dotazech z praxe k metodice auditu bylo zveřejněno stanovisko k dotazu auditora na možnost akceptace bankovní konfirmace zaslané bankou do internetového bankovnictví klienta. Závěr VMA je, že se nejedná o externí konfirmaci podle ISA 505.
13 prosinec

Prioritní vzdělávací téma pro rok 2024 - Nový zákon o účetnictví

Pro členy

Výkonný výbor Komory auditorů ČR na návrh Výboru pro KPV vyhlásil na zasedání 6. listopadu 2023 prioritní vzdělávací téma pro rok 2024 (dále jen PVT2) a podle ustanovení § 3 odst. 5 Vnitřního předpisu pro kontinuální profesní vzdělávání statutárních auditorů KA ČR stanovil rozsah a lhůtu pro jeho splnění.